Blog prowadzony przez dwóch franciszkanow: o. Adama pracującego w Niemczech i o. Dariusza pracującego
w Polsce. Znajdują się tu ich przemyślenia na temat wiary i misji.

Strona domowa http://ad.minorite.cz/

sobota, 1 listopada 2008

Badz swietym!

„Niezmiernie mi jest miłe to twoje stanowcze postanowienie zostania świętą. Błogosławię wysiłkom twoim i dostarczę ci sposobności do uświęcenia się. Bądź uważną, aby nie uszła żadna sposobność, którą ci poda moja opatrzność do uświęcenia. Jeżeli ci się nie uda wykorzystać danej sposobności, nie trać spokoju, ale uniżaj się głęboko przede mną i z wielką ufnością zanurzaj się cała w moim miłosierdziu, tym sposobem zyskujesz więcej niż utraciłaś, bo pokornej duszy hojniej się daje - więcej, aniżeli ona sama prosi...” (Dz. 1361).
„Takich dusz, jak twoja, szukam i pragnę, ale mało ich jest; twoja wielka ufność ku mnie zniewala mnie do ustawicznego udzielania ci łask” (Dz. 718).
„...trzy cnoty niech cię zdobią szczególnie: pokora, czystość intencji i miłość”
(Dz. 1779).
„Byłam w przepaściach piekła, wprowadzona przez anioła. (...) umarłabym na ten widok tych strasznych mąk, gdyby mnie nie utrzymywała wszechmoc Boża. Niech grzesznik wie: jakim zmysłem grzeszy, takim dręczony będzie przez wieczność całą. Piszę o tym
z rozkazu Bożego, aby żadna dusza nie wymawiała się, że nie ma piekła, albo tym, że nikt tam nie był i nie wie, jak tam jest. (...) zauważyłam: że tam jest najwięcej dusz, które nie dowierzały, że piekło jest. (...) nie mogłam ochłonąć z przerażenia, jak strasznie tam cierpią dusze...” (Dz. 741).

„W jednej chwili znalazłam się w miejscu mglistym, napełnionym ogniem, a w nim całe mnóstwo dusz cierpiących. Te dusze modlą się bardzo gorąco, ale bez skutku dla siebie, my tylko możemy im przyjść z pomocą. (...) największym dla nich cierpieniem jest tęsknota za Bogiem. Widziałam Matkę Bożą odwiedzającą dusze w czyśćcu. Dusze nazywają Maryję „Gwiazdą Morza”. Ona im przynosi ochłodę” (Dz. 20).

„...byłam w niebie i oglądałam te niepojęte piękności i szczęście, jakie nas czeka po śmierci. Widziałam, jak wszystkie stworzenia oddają nieustannie cześć i chwałę Bogu; widziałam, jak wielkie jest szczęście w Bogu, które się rozlewa na wszystkie stworzenia, uszczęśliwiając je, i wraca do źródła wszelka chwała i cześć uszczęśliwienia i wchodzą w głębie Boże, kontemplują życie wewnętrzne Boga. (...) To źródło szczęścia jest niezmienne w istocie swojej, lecz zawsze nowe, tryskające uszczęśliwieniem wszelkiego stworzenia” (Dz. 777).

s.Faustina

15 komentarzy:

fr. Adam pisze...

dzięki Felixik...

Maruška Jihlavačka pisze...

Darecku pekny :-). Zdravim vas tam do Paraguaje :-). Doufam, ze sestry po mesici neposlete domu ;-)!!!

Anonimowy pisze...

Myslím si, že většina lidí jde po smrti do pekla ( v České republice podle mně drtivá většina).

Anonimowy pisze...

Ještě bych dodal, že si myslím, že jim v tom nikdo ani nebrání. Atmosféra v Církvi je z mojeho pohledu taky dost konzumně zaměřena (spolča, festivaly, koncerty ...) a prakticky dochází k nějakému takovému rozmělnění zevnitř pomocí ekumenismu, procesů tzv. "otevírání se světu" a naivního optimismu. Směrem ven není Svatá Katolická Církev ani zdaleka tou skálou co bývala. Zodpovědnost za to nenesou ani tak prostí věřící, kteří nemají povinnost vědět, ale jejich pastýři. Dav lidí nezadržitelně spěchající do pekla nemůže tak ani slábnout...

fr.darek pisze...

"dave" ahoj!

Jsi to poradne prehnal kamarade!

Anonimowy pisze...

Fr. Darku, nemyslím si. Pokud stále platí dogma, že mimo Církev (katolickou) není spásy a ČR je prakticky ateistický stát s 3% praktikujících katolíků, je logické, že drtivá většina Čechů nedosáhne nebe. Jistě, jsou mimořádné prostředky spásy, ale kdo jich dosáhne?
Co se týká české církve, nezdá se mi, že by ji tento stav nějak znepokojoval. Vše je v duchu: stačí "správně" žít, nikde však: "je nutné být katolíkem".
Otázka pro misionáře: proč dřív misionáři umírali za hlásání evangelia, když dnes platí: stačí být "dobrým" domorodcem, "dobrým" muslimem, "dobrým" ateistou, "dobrým" hinduistou atd.??? Nebyla jejich smrt zbytečná?

fr.darek pisze...

Ta veta ze "mimo Církev (katolickou) není spásy" uz neplati 50 let!

Musis si trosku vic podivat do katekismu Katolicke cirkve, protoze nic o ni nevis! Mas spravy o cirkvi starse niz 100 let:)

Dnes na mnoho mistech umiraji misjonari pro viru! Vis to?

Anonimowy pisze...

Co se týká katechismu, tak nejsem sice kněz, ale vím, že když je jednou definováno nějaké dogma, např.: "mimo katolickou církev není spásy", tak platí navždy. Kromě toho, pokud narážíte na 2. Vatikanum, tak ani jeden dokument není závazný tohoto koncilu není prohlášen ex catedra. Nevím, ani jak by mohlo být zrušeno dogma.
Dále mě dost znepokojuje skutečnost, že něco co platí stovky let a je fundamentem katolické víry je jen tak v 60. letech 20. stol. zrušeno.
To že i dnes misionáři umírají (viz. Peru) vím, ale není to už (posledních 50 let)zbytečné? Pokud je spása i mimo katolickou církev, proč
ti misionáři vůbec obrácejí pohany???

Anonimowy pisze...

Je objektivní a subjektivní řád spásy. Z hlediska objektivního řádu je jedinou společností spásy katolická církev a jediným jejím prostředníkem je Ježíš Kristus. Subjektivní řád spásy odkazuje k vnitřnímu stavu člověka a Církev učí, že přináležitost k církvi, která je pro spásu nutná, není výlučně přináležitostí vnější (in re), ale že je též možná přináležitost vnitřní (in voto). Připadá mi však, že se dnes na mimořádné prostředky spásy pohlíží jako na rovny řádným... Jako by dnes bylo úplně jedno jestli je člověk katolík, budhista, animista nebo pohan, hlavně musí žít "dobře". Hrozně by mě zajímalo kolik z těch ateistů, budhistů, muslimů... umírá ve stavu milosti posvěcující, když bězný katolík chodí na zpověď min. 12x ročně...

fr. Adam pisze...

Zdravim Te, Dave. Tesi mne ze pises. Mam nadej, ze je to znamenim ze hledas Boha nebo ze jsi Ho nasel. A pokud ne, tak doufam, ze mas velikou touhu po Nem.
Omlouvam Darka, ze Ti neodepsal. Ted maji tam zrovna navstevu Provincjala s Polska. Nekdy maji tam tezky s internetem (treba kdyz prijde bourka), urcite jeste Ti napise.

Myslim si, ze neni mozne zatim, abychom obektyne se podivali na spasu. Podle toho, co jsi napsal, myslim si, ze veris v Boha a rekneme ne mas rad, nebo nachapes Katolickou cirkev. A proto kdyz chceme rict obektyvny o spase mohli bychom udelat to jenom tehdy kdybychom poslechli ne jenom cloveka, ale i Boha a svate. Mohlibychom mluvit o obektyvnym radu spasy jen tehdy, kdybychom se podivali treba do nebe, do pekla, vyslechli ti duse. Tehdy kdybychom spojili sve nazory s "nasory Boha", s pohledem, do nebe, pekla, ocistce, poslechli ty lidi tehdy mohli bychom mluvit o spase by byl "obektivny" a to jeste nebylo by ono. Myslim si, ze teprve po p[rvnich „chvilich“ nebe mohlibychom neco rict, co by bylo trosku obektyvny. A tak vzdycky je to subektyvny.

Mam otazku pro Tebe: mels mozna nejake zjeveni a videls peklo: kolik je tam lidi a ptals je z ktereho ho statu? Ja zjeveni jsem ne mel. Mela je treba sv. Faustina, take sestra Lucie. Vim jedno, ze Buh dela vsechno, aby vsichni lide byli spaseni.

fr. Adam pisze...

To je jedna vec, ktera se tyka obektyvny, subetktyvny, a poctu lidi v pekle z CR.
Druha vec - proc misjonari hlasaji Krista, proc za Neho umiraji, proc povzbuzji, by lide prijali krest? To neni jejich napad. Jezis rekl: "Jdete do celeho sveta a krtete vsechny narody". Tak moc Jezis touzi po lasce lidi, ze nechtel, aby lide Ho poznali teprve po sve smrti. Pro kazdeho cloveka pripravil hodne daru a dostavame je mezi jinnymi ve krte, ve svatostech jasne o tom rikal o spojeni s Nim, o tom, aby v Nem zustavat. Prave apostolum dal vladu odpoustet hrichy lidi. My tomu verime. Ty nemusis, nenutime Te k tomu.
Cirkev nerika, ze znamy presny pocet lidi, kteri budou v nebi, v pekle. Vime avsak, ze stoji za to necekat, az lide poznaji Jezise po smrti. Kdyz nekdo poznal Jeho krasu a jak je uzasny tak tehdy clovek ktery miluje nejenom sebe, ale i ostatni lidi bezi za vsema lidma, aby ostatni Ho poznali. Tak delala treba samaritska zena a prave ten veliky dav lidi krestanu, mezi kteryma hodne bylo tech kteri tak silne verili v to co hlasali a byli si toho jisti, ze se nebali dokonce i zemrit i jkdyz slyseli nabidku, ze mohli by jeste zit, pokud by zmenili sve nazory. Oni avsak spis verili Bohgu, a ne lidem. Vedeli ze lepsi je nabidka Jezise, ktery slibil, ze da zivot na veky v Jeho kralovstvi, kde nebude plac, ale radost, jakou svet nikdy nemuze dat. Kolik je lidi bohatych, kteri se zda majio vsechno, a prece nejsou stastni. mucedniku. Vedeli, ze kdyby prijali nabidku lidi, jednou stejne by zemreli, driv nebo pozdej. Radeji zustali verny Panu. Ti lide to ne byli blbci, kteri uverili Jezisovi, jen proto ze hezky mluvil jak treba mluvi kandidati na prezidenta, kteri slibuji ruzne veci. Mezi temi kteri veri je i bylo hodne moudrych lidi. Lide kteri uverili Jezisovi to ti, kteri osobne zakusili Jeho lasku videli jak uzdravoval a vedeli ze stoji za to zit podle Jeho slov protoze tehdy svet je jenom hezky. Take dnes Jezis uzdravuje lidi svym slovem. Hodne je tech, kteri pred Ho hledaji, hodne lidi pred Nem utika. Verim ze pokud budou chteli jednou Ho najdou.
Drahy bratre Dave. Nebo jak se jmenujes, Honziku, Ondro, Alesi. Podobas se trochu sv Pavlu, ktereho rok zrovna v cirkvi mame. Take utikal pred Jezisem, myslel jsi, ze je to nejvetsi blbost verit v Neho, a dokonce vrazdil lidi. Na stesti potom jednou potkal Jezise a to setkani uplne zmenilo Jeho zivot a od toho dne Pavel se stal novym clovekem a bojoval za cirkev nejoen slovem a argumenty, ale i svym utrpenim. V 2 Korintianum muzes precist kolik vytrpel a to jeste neni vsechno, proto ze potem na koec zemrel mucednickou smrti. A to ti preju, abys take Ty Ho nasel, co nejdrive a poznal, jak je uzasny. Samozrejme muzes take verit v Buudu, nebo koho chces. Muzes se opijet, vrazdit nebo proste zit podle sveho svedomi. My tomu rikame „okruzna cesta“. Muzes rikat co chces, ze stoji za to verit co rikas. Muzes rict zijme jak zijeme, je to cool. Jsi volny. Mi Ti v tom nebranime hlasat co ches i Ty nam nebran, abychom hlasali to, do ceho jsme silne presvedceni.
Slysel jsem o cloveku, ktery plul lodi nekolk dnu. Mel koupenou jizdenku. Nekdo mu ji koupil. Vstoupil na lod a jel... Byla to velika lod. Nemel s sebou zadne penize, jenom mel tu jizdenku. Tam, kde plul, mel ho nekdo vyzvednout a pecopvat o neho. Ten clovek znal jazyky, nejake cizi slova. Kdyz prisel vecer.. mel uz dokonce hlad. Videl jak bohate lidi jdou do Restaurace na veceri. Tak si rka musim do vdrzet A tak na druhy den, treti... Kdyz se dostal, kam chtel, privital se se znamyma. Nemohl ani stat na nohou, tak byl unaveny. Mel obrovsky hlad. Ptal se tech znamych jestli nemaji s seobou necoi k jidlu? Rikal, ze ma obrovski hlad, proto ze uz tri dny nic ne jedl. Tak co chces hubnout nebo se postis? – se zeptali znami. Ne – nevzal jsem s sebou penize. Znami rekli – vzdt prece si mel jizdenku na lod. Mel jsem, ale ne mel jsem penize. Pockej, kamarade, ukaz tu jizdenku !“ Ukazal mu, a ten se zdivil: Proc jsi ne jedl? Vzdyt tady ja napsano pelna penze (nebo jak se to rekne v cestine) mas tady napsano jidlo 4 krat denne a jeste k tomu bar a vsechno“.
Mozna to ani nebyla pravda ale prave ukazuje.... proc hlasame Jezise... Proc mame cekat abychom poznali jak je uzasny a ochutnali Jeho daru, zili s Jeho pozehnanim (to jak pluli s vitrem) kduz uz dnes muzeme byt blizko Neho.

fr. Adam pisze...

Coz se tyka toho co dela Kat. cirkev. Pamatuj na to bratre, ze Kat. cirkev to nejsou jenom biskupove atd, ale vetsina to jsou laici a por vsechny plati slova Jezise "Jdete do celeho sveta a hlasejte evangelium". Jasne ze biskupove davaji nejaky smer, povzbuzuji, ale zodpovednost je na vsech.
Dave, mam nadej, ze potkas Jezise preji Ti to a budu se za Tebe modlit Samozrejme jak pisu zij jak chces, my te do niceho nenutime.
Omlouvam se ze nemam tu ceske pismena, jsem tet v Krakove. Omlouvam se tak za nasi cestinu. Jsem rad, ze mas tolik trpelivosti, by cist nas v polstine.
Assalam alejkum !

Anonimowy pisze...

Chvála Kristu fr. Adame!
Děkuji za to, co jste mi napsal. Některé věci jste mi objasnil. Zjistil jsem si pár věcí týkající se spásy lidí:
- platí dogma "není spásy mimo Katol. Církve", to znamená: každý člověk v nebi je katolík, ať už přímo (jako pokřtěný vodou) nebo nepřímo (křtem touhou u nekatolíků)
- do nebe se může dostat každý člověk, který zemře v milosti posvěcující, kdy ještě před Bohem, kdy vidí své hříchy jich může litovat
- katolík, který přistupuje ke svástostem, modlí se a žije katolicky má obrovskou dispozici svých hříchů litovat během života, před smrtí nebo v okamžiku osobního soudu = užívá řádných prostředků spásy
- nekatolík (ateista, heretik, schizmatik), který se celý život Církvi posmíval a zesměšňoval ji a žil vědomě z pohodlnosti buď v bludu nebo bez Boha, má mnohem menší dispozici svých hříchů litovat
- každému člověkovi dává Bůh dostatek příležitostí, aby přijal katolickou víru jen na základě milosti
- je vysoce idividuální jak daný člověk s touto milostí naložil, v jakých žil podmínkách, takže i osobní zodpovědnost je vysoce individuální
- Bůh si přeje spásu každého člověka
- i když nelze o žádném člověku říct, že je zatracen, nelze živit příliš falešné naděje, že mnozí, co nikdy nevěřili, víru potírali a si z ní tropili posměšky, jsou schopni lítosti, která bude rozhodující pro jejich věčný osud
Shodneme se?
Jinak číst v polštině není až zas takový problém a fr. Darka chápu, že nemůže z Paraguaye psát vždycky, jak chce.

fr. Adam pisze...

Myslim si, ze dost vyrazne napsal jsem kde je akcent: "Buh chce aby vsichni lide zustali spaseni" kdyz clevek chce tak s Nim spolupracuje, kdyz ne, tak jako Ty hleda problem kde neni.
Dale cetl jse, ze veris v Lourdes, Fatimu - tak poslechni co tam Maria rika a bude to ok.

Anonimowy pisze...

Setkávám se z názory typu: "Peklo je prázdné", "Všichni lidé jsou spaseni". Tyhle názory jsou z katolického hlediska úplně mylné. Nejsmutnější na tom je, že je někdy rozšiřují i kněží. O. Darek taky napsal nesmysl: "Věta, že mimo Církve není spásy už 50 let neplatí".
Po takových tvrzeních ztrácím důvěru v kněze, co se týče autentického výkladu nauky Církve.