Blog prowadzony przez dwóch franciszkanow: o. Adama pracującego w Niemczech i o. Dariusza pracującego
w Polsce. Znajdują się tu ich przemyślenia na temat wiary i misji.

Strona domowa http://ad.minorite.cz/

wtorek, 13 listopada 2007

Cudzy swiat.

Synu, nie badz ciekawy i nie zajmuj sie niepotrzebnymi troskami. Co ci do tego lub tamtego. TY POJDZ ZA MNA! Czy to nalezy do ciebie, ze ten jest taki lub owaki, a tamten tak czy inaczej postepuje i mowi? Nie jestes odpowiedzialny za innych, tylko za siebie. Czemu wiec sie wdajesz w nieswoje sprawy? Oto ja znam wszystkich i widze wszystko, co sie dzieje pod sloncem, wiem dobrze, jaki kto jest, co mysli, czego chce i ku czemu zdaza. Mnie wiec trzeba powierzyc wszelkie sprawy, ty zas trwaj w blogim pokoju, a niespokojnemu pozwol sie mniotac, ile chce. Odpowie za wszystko, co czyni lub powie, bo mnie oszukac nie mozna!!!
Jezus
Nasladowanie Chrystusa - Tomek a Kempis

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Dzieki o.Darek!!!
bardzo mocne slowa!!!!

Anonimowy pisze...

Srdečně Vás zdravím!
Malá otázka: jak se to myslí s tím, že člověk nemá zodpovědnost za druhé lidi? Trochu mě to zmátlo, protože jsem si vždycky myslel, že když někdo něco dělá špatně, tak by kolem něho měli být lidé, kteří ho na to upozorní...
Dík za opověd!

fr. Adam pisze...

To byly slova velikého Tomáše a Kaempis, kteý hodně lidem pomohl se přibližit k Bohu.
Ano, také si myslim, že jsme zodpovědni jeden za druhého. O tom mluvi také Pán, kteý řikal: "Jednou se zeptam každého člověka na Jeho brata !" (Gn).
V tom připadě, myslím šlo o to, že i kdýž jsme zodpovědni za Ty, které nám Pán stavi do cesty, tak to neznamena, že hned musíme se snažit všechny obratit zvláště skrze naši odsuzování a mluvení. Je hodně lepšich způsobu pomocý, jak třeba modlitba a přiklad svého života. Zdravím.